Asuntokaupat 1/2019: myynti sakkasi halvimpien alueiden johdolla


Kodit laskivat m2-hinnoiltaan 1/2019 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa:

. €/m2 (. €/m2)
Isoimmat m2-hintojen laskut koettiin: Kristiine (-6%), Kesklinn (-5%), Haabersti (-1%) ja Nomme (-0,4%)  kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Nousijoiden puolella hinnoissa taas olivat Pirita (+17%), Lasnamäe (+5%), Pohja-Tallinn (+4%) ja Mustamäe (+1%). Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat laskivat kun Kesklinn ja Kristiine niiden m2-keskihintojaan. Samalla koko kaupungin liikevaihto laski: n _ miljoonaan / kk (ts _ M€/kk). Tähän liikevaihtoon kuukaudelta vaikutti vahvimmin Pohja-Tallinn, Kesklinn & Kristiine alueiden voimakkaasti supistuva myynti.
Kallistuva lainoitus nostaa nyt halvempien alueiden kysyntää ja leikkaa selvästikin yhä rajummin kalleimpien alueiden mahdollisuuksia kotien myyntiin.

Kallein & halvimmat lähenivät neliöhinnoissa

.
.

1/2019 muutti asuntomarkkinoita nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita lähinnä kahden – Kesklinn ja Kristiine – alueiden johdolla.

Myyntimäärät laskivat taas

Kauppojen määrät (ts . kpl) Tallinnassa 1/2019 kodeille laskivat vrt 12/2018 kuukausitasoon (. kpl) nähden (. kpl / .%). Kuukauden koko myynnin liikevaihdon arvo laski samalla n . milj. eurosta nyt n . milj. euroon (ts . M€ / .%).

Kauppamäärät visuaalisesti Tallinna vs Kesklinn

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat Tallinnan asuinalueet:

  1. ., . kpl
  2. ., . kpl
  3. ., . kpl
  4. ., . kpl
  5. ., . kpl
  6. ., . kpl

Kaupungin johtoon nousivat halvimmat suuralueet Lasnamäe & Mustamäe, joista kaikkein halvin oli selvästi koko kaupunkia edellä. Tätä seurasivat ne perinteiset kalliimmat ts Pohja-Tallinn ja Kesklinn. Neljän alueen kärki sisälsi jälleen kerran ne myynnin tärkeimmät alueet pääkaupungista järjestystään vaihtaen, joista kaikkein halvin oli nro 1 ja kallein alue viimeisenä.

Koko Tallinnan kauppamäärät ovat olleet näin alhaalla 600 kpl maagista rajaa viimeksi kaksi vuotta sitten kesällä. Nyt nähty määrä on myös alhaisempi kuin mikään viime syksynä 2018 alkaneen epävarmuuden kuukausista.

Kauppamäärien tippuminen edeltää aina hintojen tarkistuksia yhä alemmas ja Tallinnan kaupungin tasolla se heijastaa koko globaalia markkinatunnelmaa melko hyvin.

Kauppamäärät visuaalisesti alueittain

Suurimmat menettäjät rahassa & myynneissä (M€)

  • . (. M€/kk ts . -> . M€)
  • . (. M€/kk ts . -> . M€)
  • . (. M€/kk ts . -> . M€)
  • . (. M€/kk ts . -> . M€)
  • . (. M€/kk ts . -> . M€)
  • . (. M€/kk ts . -> . M€)
Halvimmat alueet voittivat liikevaihtoa puoleensa aika odotetusti, samalla kun kalleimmat sitä menettivät kuukauden aikana.
Kaupan kokonaisarvo laski selvästi n -14 miljoonalla eurolla heti vuoden alkuun. Tunnelmaa yleisesti johtavassa kalleimmassa Kesklinn:ssa koettiin viime vuoteen nähden (139 kpl kauppoja, 1/2018 ja nyt 114 kpl) yhä jatkuva kodin kauppojen supistuminen mikä näkyi alempana myynnin kehityksenä alueella.

Myyntiodotukset: 2/2019

Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen () tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 2/2018 viime vuonna) kauppamäärissä kohdistuvat: Lasnamäe, Mustamäe ja Pohja-Tallinn kaupunginosiin. Kalleimman Kesklinn:n tuleva sijoitus on se suurin jokeri & kymys johtuen nyt viime kuukausien kasvaneesta hermostuneisuudesta markkinoilla.

Markkinatiedot tarjoaa