Eurolaskin ja aloituskitti rantautui

Jaa artikkeli tästä

Euron aloituspaketti VirossaEuron startteri kansalaiselle Virossa

Viron pankin ja rahaministeriön masinoima laaja julkinen eurolaskin kampanja on tavoittanut myös toimituksemme jäsenet. Ohessa on muutamia kuvia koko kirjeen sisällöstä, joka siis postitettiin joulukuun alussa jokaiseen kotitalouteen. Startteripaketti siis sisälsi:

  • Esittelykirjeen (viroksi ja venäjäksi)
  • Tere euro” -lehdykän euron faktoista (viroksi ja venäjäksi)
  • Eurolaskimen ja sen käyttöohjevihkosen (viroksi, venäjäksi ja englanniksi)

_

Testausta eurolaskimella

Eurolaskin sinällään on hauska idea yrittää hillitä inflaatiota koska kurssiero Viron kroonista uuteen eurorahaan on niinkin valtava (1 EUR = 15,6466 EEK). Toinen asia onkin sitten laskimen tekninen toteutus ja ymmärrettävyys jos lähtökohtana on tavoittaa ne kaikkein vanhimmat ja eniten vaarassa olevat kansalaiset. Tässä muutama toimituksen oma kommentti aiheesta.

  • Mitat: laskimen koko ja sen näppäimistö erottuvuus ovat sopivat jos nyt vertailuksi otetaan se, että nykyisiä kännyköitäkin suurin osa ihmisistä osaa mukavasti käyttää.
  • Ohjelmisto. Idea on ollut tuoda kaksi eri laitetta samassa paketissa kansalaiselle: EEK <-> EUR muuntaja ja tavallinen peruslaskin oheistuotteena. Kun virran pistää päälle, eurolaskin olettaa ekaksi aina käyttäjänsä haluavan tietää minkä hyvänsä summan EUR -> EEK muunnoksen. Tämä onkin ihan ok ja järkevä oletus. Ongelmia vaan tulee jos käyttäjä välillä piipahtaa aktivoimaan tavallisen laskimen ja sitten haluaa palata muuntoihin. Ihan selvää ei olekaan pitääkö painaa ”EUR” vai ”EEK” painiketta kun haluan vastauksen vaikkapa EEK:na? Käyttöohjeessa on tietysti sanottu, että painikkeessa valitaan syötettävän valuutan koodi, mutta kukapa sitä mukanaan kaupoissa enää kantaa. Laskimen suunnittelu on tässä kohtaa turhan sekava ja hankala.
  • Virta ON/OFF. Laskimessa on virtakytkin ainoastaan päälle kytkentää varten ja ajastin 8 minuutin päästä ilman käyttöä katkaisee virran automaattisesti. Olisi kuitenkin ollut pikku vaiva ja selkeämpää laittaa virran katkaisu samaan näppäimeen ja lisäksi korostaa tätä nappulaa vaikkapa standardilla punaisella kuten useimmat markkinoilla olevat normaalit laskimet ja kännykät nykyisin tekevät.
  • Näyttö. Valittu nestekidenäyttö on kontrastiltaan riittävä. Se antaa kuitenkin aihetta muutamaan kritiikkiin. Ensinnäkin valuuttojen leimaus ”EUR” ja ”EEK” ovat aivan liian pienet vanhempien kansalaisten silmille. Kummallista on myös miksei kroonia ole voitu leimata standardin ISO-tunnuksen mukaan EEK:ksi vaan sen tilalla on kolikkosymbolit? Toinen selkeyttä vaikeuttava asia on desimaalipilkun pienuus numerosarjoissa. Koska on valittu aina näyttää nuo kaksi desimaalia olisi parempi ollut jos eroittuisi tuo kokonaisten eurojen päättymiskohta ja senttien alkaminen: 1 tai 1.00 EUR vs 100 EUR on paljon eri asia peruskansalaiselle Virossa.

Nähtäväksemme nyt jää syntyykö näistä mainituista ongelmista sen suurempaa keskustelua paikalliseen mediaan vuoden vaihteen jälkeen kun suuri osa kansalaisista alkaa harjoitella laskimensa käyttöä arkipäivän eri tilanteissa.

Eurolaskimen näyttö - zoom


Jaa artikkeli tästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *