Merkit asukkaiden supistumisesta ovat taas ilmassa 12/2017


Kaksi selvästi johtavaa aluetta asukkaidensa ulos muutoissa v.2015 - 2016

Nyt eletään mahdollisesti jo 4. peräkkäistä vuotta kun Tallinna supistuu aina vuoden viimeisenä kuukautena. Vuosi vuodelta tämä muutto ulos pääkaupungista on ollut voimakkaampaa (kts kuvaa). Miten kotien markkinat voivat ennustaa tämän toteutuvan myös tänä vuonna? Tästä jutusta opit aiheesta ainakin pykälän lisää aika konkreettisesti.

Ensiksi ihan pikku ajatusleikki mitä tapahtuu köyhimpien asujien – eläkeläisten & työttömien – mielessä Tallinnassa kodin omistajina kun markkinahinnat yhä vaan jatkavat vahvistumistaan vuodesta toiseen? Voisinko ehkä tehdä jotain muuta elämässniä nyt kun on hyvä aika myydä & muuttaa pois kenties pikku pesämunan kera… Niinpä niin, laitetaanpa siis koti myyntiin & kokeillaan onnea. Muutetaanpa halvalle maaseudulle ja nautitaan edes elämästä kerran leveämmin. Elämä on !

Mutta missä me asummekaan massoina täällä? Tällaiset ”luovuttajat” siis. Kaksi viime vuotta ovat osoittaneet aivan suoraaan suurimmat muuttotappion alueet Joulun aikaan: Lasnamäe & Mustamäe. Aivan oikein luit: ne kaksi halvinta suurta myynnin kaupunginosaa Tallinnasta.

Toistuuko siis sama v.2017?

Yleensä ihmiset eniten muuttavat kodeistaan niin, että ensin tehdään ne asuntokaupat ja sitten muutetaan pois kauppakirjan määräämällä tavalla myöhemmin. Aivan loogista ja turvallistakin käytöstä.

Jos on näin myös tänä vuonna, niin markkinoiden käytös voi kertoa meille siitä jo ennen kuin viralliset muuttoluvut julkaistaan aina joulukuun lopulla Tallinnassakin.

Voit siis katsoa yksinkertaisesti Lasnamäen & Mustamäen hintakehitystä kotien osalta, jotka näyttävät nyt seuraavilta.

Markkinahintojen vahvaa nousua viime viikoilta & kuukausilta näkyvissä tässä selvästi

Kuten näet viime viikot & kuukaudet ovat takoneet kovasti näiden kaupunginosienn keskihintaa trendissä vahvasti yhä ylemmäs ennätyksiin. Ts edellinen – täysin kuvitteellinen – skenaario missä köyhimmät asukkaat myyvät tn halvemman hintaluokan kodin voi olla totta: markkinahintahan voi nousta vain kahdella tavalla nykyään merkittävimmin:

  1. Alueelle ilmestyy runsaasti kalliimpaa uudistuotantoa julkiseen myyntiin.
  2. Markkinoilta inventaariosta poistuu halvempia koteja myynnistä.

Edellisen kuvan perusteella näyttää siltä, että jälkimmäinen prosessi on voinut menossa nyt vuoden loppua kohti jo jonkun aikaa taas jälleen kerran. Olkoonkin myös, että uudistuotannot jatkuvasti kasvavat siinä rinnalla.

Yhä kohoavat markkinahinnat houkuttelevat myös alati suurempaa joukkoa sijoittajia, joiden käsiin siis vuokralle entistä keskitetymmin siirtyy kiinteistöomaisuutta & -massaa. Siis odottamaan taas jatkuvaa arvonnousuaan jne.

Vain aika & kuluvan kuun loppu kertoo meille oliko tämä juttu totta / tarua nyt vuonna 2017 …

Jos olet kodin ostaja jatkossa, niin syksy saattaa olla otollista aikaa trendin jatkuessa hakea tietyiltä alueilta Tallinnasta sopivaan hintaan innokasta ulos muuttajaa.
Markkinatiedot tarjoaaKotiselain voi auttaa sinua havaitsemaan & vahvistamaan syklisiä ilmiöitä hinnoitteluissa kotien markkinoilta kuten: alkusyksyn koulun alun vaikutukset muuttopiikkinä & vuoden lopun pois muutot.