Koko kaupunginosa hintojen laskuun 1. kertaa laman jälkeen


Nõmmen kaupunginosa on lähtenyt ensimmäistä kertaa kotien hintojensa laskuun sen myyjillä Tallinnassa: sen koko vuotta taaksepäin kuvaava trendi on nyt n -20 €/m2 suuntaamassa kohti etelää eli pyynnöt yleisesti halpenemassa. Tämä on se ainut ja ensimmäinen koko kaupunginosa kaikista Tallinnan kahdeksasta suuresta alueesta kun näin tapahtuu vuoden 2019 kiinteistölaman pohjakosketusten jälkeen. Globaalin suhdanteen viilentyminen alkaa näin konkreettisesti näkyä & tuntua myös paikallisesti yhä enemmän.

Nõmmen hinnoittelun kehitys & sen trendi tähän päivään asti

Sosioekonomisesti virolainen alue

Nõmmen alue on historiallisesti tärkeä virolaisille, koska se sisältää puistomaisesti erittäin tyypillisiä Viron itsenäisyyden ajoilta rakennettuja vanhoja taloja ja koteja.

Sitä ovat myös tyypillisesti asuttaneet viime vuosiin asti enimmäkseen virolaiset itse selvänä enemmistönä. Nämä alueella asuvat virolaiset ovat enimmäkseen tavallista kansaa eli ”rahvasta” hieman toisin kuin toisella vastakkaisella suuralueella Piritalla.

Kotien myynnin näkökulmasta alue on ollut kuitenkin vain marginaalinen kiinnostuksen kohde suurelle yleisölle: kauppoja on käyty tyypillisesti aina toiseksi laiskimmin kuukaudesta toiseen eli vain hieman rikasta Piritaa enemmän. Trendin kääntyminen alas kertoo kuitenkin myyjien muuttuneista tunnelmista aivan viime viikoilta kun markkinoille on nyt kasaantunut lisää yhä halvempia myymättömiä koteja.

Ne muutoksen muutamat lähiöt

Viime kuukausien laskutrendin käynnistymistä ovat selvästi markkinakuvan perusteella tukeneet vain kaksi lähiötä: Männiku ja Nõmme (/ lähiöllä on sama nimi kuin kaupunginosalla tällä alueella).

Näistä ensimmäisen hinta- & listaustrendi näyttää seuraavalta.

Männikun lähiön kotihinnoittelun kehitys sekä m2-hinnan että myyntimäärien avulla

Tästä kuvasta näet hyvin miten hinnoittelu on laskutrendissä lähennellen nyt n -50 €/m2 tasoa alueella samalla kun listausten määrät ovat karkeasti 2x viimeisen vuoden kuluessa.

Myyjät ovat heränneet yhä enemmän myyntilaidalle jota taas markkinat eivät ole pystyneet sulattamaan ajan kuluessa. Tästä kilpailusta on seurauksena ollut lisääntynyt laskupaine pyyntöjä kohtaan ja erityisesti ihan viime viikkoina.

Tämä trendi tulee yhä syvenemään lisää lähikuukausina ellei nyt mitään aika isoa muutosta tapahdu lähiön pyyntöjen nykyisissä tasoissa.

Nõmme:n lähiössä tilanne ei ole yhtä haastava toistaiseksi: vaikka siellä myös on laskevaa trendiä keskihinnoissa eivät kotien määrät markkinoilla ole kuitenkaan juurikaan nousseet.

Mitä sitten seuraavaksi

Globaalin kiinteistömarkkinan edelleen vääjäämättä viilentyessä kalliimmassa lainaympäristössä on hyvä katsoa hieman eteenpäin kaupunginosien tasolla mitä Tallinnassa voit odottaa & nähdä markkinoilla jatkossa ns ”isossa kuvassa”.

Teknisesti markkinat alkavat aina pehmetä helpoimmin juuri sellaisilla alueilla, joissa:

  • Kauppaa käydään vähemmän kuukausittain & viikoittain
  • Asuu alemman elintason asukkaita enemmän

Pelkästään näillä ehdoilla huomion voit kääntää melko vahvasti kahteen kaupunginosaan eli Kristiinen ja Haaberstin kaupunginosiin. Näistä tn se seuraava laskutrendin aloittaja kaupungissa on Haabersti, jolla on nyt noin seitsemän viikkoa aikaa pitää vielä nousevaa markkinaa pystyssä keskihintansa puolesta jos katsoo sen hintatrendiä nykyisellään. Haaberstin alueella vaikuttaa myös erittäin suuri näkemysero uusien ja vanhojen kotien myyjien välillä, joka omalta osaltaan entisestään tehostaa lisää tätä kehittyvää hinnoittelun prosessia.

Markkinatiedon kokoaa & tarjoaa

Kotiselain tarjoaa sinulle helpon ja hauskan tavan seurata kaupunginosien ja lähiöiden kotihinnoitteluja suoraan sen kartalta.