Keskustan kotien ALE -paineet paisuvat eniten


Viime syksyn alusta ovat jännitteet hintojen laskuun merkittävästi nousseet erityisesti kalleimman keskustan alueella Tallinnassa. Viime viikkojen massiiviset muutokset eräissä uusissa taloissa ennakoivat myös suuremman hintatsunamin riskin selvää kasvua tälle myyntialueelle. Tästä tarinasta löydät hyvät tiedot miksi näin tapahtuu ja missä ovat suurimmat alueen kipupisteet jatkossa.

Keskustan kotien kauppojen määrät ovat alkaneet liukua alemmas seuraavan kuvan mukaan.

Viime syksyn heikoimmat hetket (ts keltaiset palkit kuvassa) nostivat kauppamääriä vaan eivät pysäyttäneet laskutrendiä toteutuneille kaupoille

Kuten alemmasta kuvasta näkyy, niin isossa kuvassa pyyntöjen m2-hinta ei ole muuttunut lainkaan samalla kun kauppojen lukumäärät ovat vähentyneet n -40 kpl/kk kokonaisuutena laskutrendin kestäessä (ylempi kuva).

Hintojen romahdushan tapahtuu laajemmin yleensä kuten kuplan anatomiassa jo kerroimme aiemmin eli kun kauppojen lkm ei tue enää riittävästi myyntejä. Keskussa mahdollisuudet tähän ovat aika hyvät nykyään, koska:

  • Alueella on yhä erittäin runsaasti ylimpään luksushinnoitteluun luotua tyhjää pitkään jo myymätöntä asumiskapasiteettia
  • Koko keskustan normaali markkinoilla avoinna (ns DOM) odotusaika keskimäärin on pidentynyt yhä uusiin ennätyksiin sen myyjilleen vrt muihin Tallinnan suuralueisiin nykyhintojen vallitessa

Se suuri kysymysmerkki keskustan kauppojen jatkuessa näin on milloin pyyntötasot oikeasti alkavat reagoida hidastuviin myyntimääriin yleisemmin koko alueella.

Nykyisen trendin vallitessa kauppojen kpl-määrät painuvat 100 kpl/kk kipurajoille vasta v 2020 syksyllä.

Lainakorkojen yllättävät nostot voivat kuitenkin hetkessä muuttaa tunnelmat dramaattisesti paikallisen riskitason noustessa finanssilaitosten silmissä vaikkapa maan epästabiilin geopoliittisen hallinnon tai sen luottoluokituksen laskun vuoksi.

Kalleimmat lähiöt laskussa jo

Kesklinn:ssa ovat sen kaikkein arvokkaimmat muutamat lähiöt (ts Vanalinn, Südalinn ja Tõnismäe) jo siirtyneet laskutrendiin viimeisen 52 viikon / vuoden ajalta. Tämä viestii aika samaa asiaa siitä, miten ALE-paineet siirtyvät eniten ”ilmaa” sisältäviin kalliisiin lähiöiden ja taloihin ihan ensiksi.

Ydinkeskustan kalleimmat lähiöt ALE-paineen alla vanhan kaupungin liepeillä

Kun nykymeno ainoastaan jatkuu seuraavat kuukaudet jähmettyy lopulta koko Kesklinn:n kaupunginosan hintanousu paikoilleen. Nykyisen tilanteen jatkuessa ennallaan aikaa tähän näyttää olevan vielä tulevan kesän 2019 loppuun asti seuraavan kuvan mukaisesti.

Jatkoajan (vasemmalla keltaisena) kuluessa pois 7/2019 mennessä kääntyy pyyntöjen nousutrendi tn neutraaliksi koko keskustalle

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain esittää sinulle tarkasti myös kalleimman keskustan lähiöiden hintatrendit jotta voit helposti seurata paremmin miten nopeasti / hitaasti mahdollinen kiinteistökaupan taantuma näkyy sen alueella.

Kaikki lähiöhinnat & -trendit kartalle kotiselaimella