Kehittäjien hintapeli yhä villimpää kodeille


Tallinnan superkuuma asuntokupla muutti jälleen rajusti hintanäkemyksiä alemmaksi Kalamajassa viime viikolla. Tästä lyhyestä tilanteen katsauksesta näet avaintiedot kahdesta uudesta talosta, joiden hinnoittelu on muuttunut vaihteeksi n -100 000 € halvemmaksi. VIVA, VIVA Las Vegas + Tallinna ! 🙂 😀

Kaksi kehittäjän uutta taloa vm 2019 sijaitsevat aivan keskusrautatieaseman – Balti Jaam:n – naapurissa seuraavasti.

Kaksi uutta taloa ovat yhä uudelleen hakeneet sitä ”oikeaa” arvoaan Balti Jaam:n naapurista

Huojunta kasvaa taas keväälle

Näiden myyjä päätyi alentamaan pyyntöjään kaikkiaan 15 eri kodista yhteensä -101 000 € verran kerrasta. Tyypillisesti nyt laskettujen kotien hintakehitys / strategia on näyttänyt seuraavalta markkinoilla.

Kodin hintakehitys (yllä) on yhä levottomampaa kun huojunta lisääntyy (alla)

Kuvasta näkyy miten tämänkin kodin tarjousaika on ylittynyt noin neljä viikkoa sen normaaliksi katsotulle (sininen palkki) samalla kun nyt hintahuojunta on alkanut nousta max 14%. Myyjä on näin ollen yhä enemmän huojuttanut ja muutellut näkemystään sopivaksi katsotusta katteesta & hinnoittelusta.

Myyntisalkut yhä optimistisia

Vaikka hintoja nyt veivataan kiihkeästi ylös ja alas lähes viikoittain, niin on tämän kehittäjän myyntinäkemys edelleen positiivinen ts kaikkiin myynteihin on leivottu sisään reilu kate & voitto sen ostajan osuessa lopulta kohdalle.

Kehittäjän myyntisalkku sisältää min >20 000 € voittoa sen alueella

Paniikkia ei siis ole ainakaan tämän kehittäjämyyjän silmin vaikka odotukset nyt taas laskivat tässä reilusti vaihteeksi.

Hintapaineet ennätyksiin alueella

Samaan aikaan kun myyjä päätti luopua hieman tavoitteistaan tapahtuu itse lähiössä & koko Pohja-Tallinnan alueella myös ennätyksiä uusien ja vanhojen kotien paineen kesken seuraavasti.

Uudistuotannon ja vanhojen kotien näkemysero on suurin Kalamajan lähiössä

Keskimääräinen hinta- ja näkemysero uusien & vanhojen kesken on koko Tallinnan suurin (ts >1000 €/m2) näillä alueilla nykyään superkilpailun alaisuudessa. Kun tähän yhdistyy nopea arvon muutos uusien muuttuessa aina vanhoiksi kannattaa fiksun ostajan & sijoittajan miettiä hyvin miten paljon on järkevää maksaa katetta uudesta kodista. Usein voi alla arvon & riskin kannalta parempi idea ostaa hyväkuntoinen vanha koti missä arvo ei romahda yhtä nopeasti kävi tässä hintakuplan kanssa miten vaan tulevina kuukausina.

Fiksun kodin ostajan kannattava vinkki on seurata kiinnostavien alueiden hinnoittelua uusien ja vanhojen kotien kesken: vanhojen kotien taso luo vankemman pohjakuvan missä alueen arvostus liikkuu nykyään normaalisti.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain auttaa sinua seuraamaan uusien & vanhojen kotien markkinoiden arvostuksia nopeasti & tehokkaasti.