Näin koronakriisi nakertaa jo kotien hintapyyntöjä


Koronakriisin isot pelot ovat konkretisoitumassa asuntomarkkinoille myöskin vauhdilla. Nyt jo voidaan havaita n -3% vaikutus ihan yleisesti myyjien kotiensa pyyntöjen hinnoittelussa Tallinnaan. Miten tilanne tulee jatkumaan? Tästä löydät hyvä ja tarkat lisätiedot missä mennään, miten & mihin suuntaan kriisin yhä jatkuessa.

Vain vähän aikaa sitten …

Mitä on tapahtunut sitten viime syksyn asuntomarkkinoilla Tallinnassa? Koronan musta todellisuus ei ollut tiedossa vielä viime syksynä / jouluna, mutta siltikin ylisuuren uudistuotannon pumppaus markkinoille jatkui kovaa vauhtia.

Korona on ollut se ”viimeinen niitti” listata kaikki mahdolliset uudet myyntikohteet esiin selvästikin. Kun tilannehan on rakentajien kannalta hyvin haastava kun kovin useat projektit oli kehitetty yhä korkeampaan luksusluokkaan ja yhtä äkkiä ollaankin tässä ja nyt – tyhjän päällä kirjaimellisesti.

Ts markkinat olivat aika ns ”heikossa hapessa” jo ennestään vuoden alussa, mutta tämä pandemia teki nyt vaan sen kaiken näkyväksi tässä & nyt – hyvin konkreettisesti.

Jarrut päälle täysillä

Plussaa on ollut se edes, miten nopeasti paikalliset kehittäjät & rakentajat ovat pistäneet projektit jäihin kun koronan todellinen vaikutus alkoi paljastui vasta ihan muutama kuukausi sitten. Uusien aloitus määrä on radikaalisti vähentynyt nyt vuoden alusta.

Markkina ei varmaan kaipaa lisää uusia taloja & asuntoja nyt kun tilanne on jo se, että nykyistenkin inventaarioiden myynti takkuaa jo hyvin pahasti monille rakennusliikkeille.

Avointen markkinoiden toimiessa näin voi vaan – jopa kiitollisena – todeta, että se itsensä säätely lopulta toteutuu kun nähdään mihin tilanne on menossa / eskaloitumassa. Sitä pelättyä lisätulvaa uusista kodeista kilpailemassa vanhojen myyjiä vastaan ei ole enää tiedossa laajemmin Tallinnaan.

Tärkeimpiä myynnin alueita verrattaessa tilanne näyttää seuraavalta.

Tallinna kääntyi jo selvään laskuun pari kk sitten juuri maaliskuun alusta koronan puhjettua esiin alueella
Kalleimmassa Kesklinn:ssa tiputus on ollut maltillista – vielä toistaiseksi
Pohja-Tallinn elää jo selvemmin ns ”ajan hermolla” koronan kestäessä vrt koko kaupunkiin
Myös halvin Lasnamäe näyttää vahvasti nappaavan koronan ALE:ja itselleen tänään
Korkeakoulujen Mustamäellä on ollut kuitenkin melko tasaista kodin myyjillä yleisesti

Suurimmat tiputukset ovat siis alkaneet Pohja-Tallinnan & Lasnamäen osalta missä mennään yli kaupungin keskiarvon tasoilla.

Kesklinn:n koko markkinaa on suojellut & pitänyt pystyssä sen massiivisinn uusien talojen määrä ja pyöritys korkeiden pyyntöjen kera.

Koko Tallinnan markkina aloitti liikkeen alemmas noin yhdeksän viikkoa sitten eli juurikin koronaviruksen tullessa laajemmin tietoon ja maiden rajoituksia pantaessa toimeen heti.

Yhä syvempi polarisaatio

Näiden tärkeimpien myyntialueiden sisällä nähdään myös yhä voimakkaampi kahtia jako myyjien pynnöissä uusien ja vanhojen kotien kesken. Tässä tilannetta voi katsoa m2-hinnan kautta suhteessa alueen edelliseen toteutuman hintaan ts mitä ostajat halusivat maksaa kodeistaan.

Näkemyserojen määrät neljältä alueelta viestivät jännitteistä markkinoilla

Kun Pohja-Tallinnassa näkemysero on yli 1100 €/m2, niin Mustamäellä se on alhaisin eri niukasti alle 700 €/m2.

Kuvista korostuu myös hyvin miten vanhojen kotien myyjät pyrkivät seuraamaan tarkemmin toteutumahintoja (ts vihreät palkit) mitä suuremmaksi näkemysero on jo kehittynyt.

Tämä tapahtuu juurikin kalleimmilla alueilla (Kesklinn & Pohja-Tallinn), missä myös uudistuotannon tuottajat ovat ottaneet eniten etunojaa & riskiä projektien hinta- & laatutasoissa selvästikin.

Pohja-Tallinnan omaa luokkaansa olevaa eroa muihin korostaa sen yhden ainoan lähiön (Kalamajan) huippuhintaiset & massiiviset projektit uusiin taloihin. Näiden tuleva hinnoittelu on nyt kriisin myötä myös kasvanut suuri riski stabiilin hintakehityksen kannalta.

Uusien talojen hidastuva & sakkaava myynti voi laukaista jopa ison hinnoittelusodan ja kaaoksen, jossa uhreiksi joutuvat yhä lisää vanhojen kotien yksityiset pienet myyjät & omistajat.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain antaa mahdollisuuden ilmaiseksi seurata miten pandemian kriisi vaikuttaa markkinoilla hinnoittteluun. Voit seurata sekä kaupungosien trendejä että myös tässä jutussa mainittua näkemyserojen kehitystä viikoittain.