Liuku yhä alemmas jatkuu COVID-19 pandemian kestäessä: -3% raja nyt puhki


Koronakriisin jatkaessa kulkuaan globaalisti sen heijastukset asuntomarkkinaan pyörivät hitaasti kasvavan lumipallon lailla pakkasella. Nyt nähdään jo n -3%:n rajan rikkoutuminen Tallinnassa. Miten tilanne tulee jatkumaan? Tästä löydät hyvää tarkkaa tietoa. Missä mennään nyt ja miksi ??

Halvimmat alueet joustavat nyt eniten

Alentuneiden listan kärkeen ovat siirtyneet jo Tallinnan alimpien keskihintojen suuralueet ts: Mustamäe, Lasnamäe ja Kristiine. Nämä ovat sosioekonomisesti pääkaupungin juuri heikoimpia alueita tulotasoltaan. Tämä on hyvin loogista kehitystä ja muistuttaa jo paljon v. 2007 kehitystä, mutta nyt vain nopeammassa rytmissä kun pandemia polttaa itsensä läpi kotitalouksien lisäten huolta huomisesta.

Tärkeimpiä myynnin alueita verrattaessa tilanne näyttää seuraavalta alueita verrattaessa koko Tallinnan kehitykseen nähden.

Mustamäe & Lasnamäe johtavat hintojen tippumisia selvästi pääkaupungissa 5/2020
Koko Tallinnan hintojen tarkistus on ollut vakaata sitten koronan tultua ilmi ja ylitti nyt -3% rajan
Mustamäen alue on kiihdyttänyt vauhtia alemmas juuri viime viikkoina
Lasnamäen suuralue teki isoimmat ALE:t jo n -6 viikkoa sitten ja on rauhoittunut
Kristiine:n alue on vasta aloittamassa sen tasaista menoa alemmas
Kalleimmalla Kesklinn: alueella ovat yleiset ALE:t olleet maltillisia vielä
Pohja-Tallinn muistuttaa reaktiossaan nykyisin hyvin paljon keskustan aluetta
Myös haabersti on alkanut hieman muuttaa pyyntöjä kodeilleen johtuen mm sen suhteellisen suuresta omasta myymättömästä uudistuotannosta

Pyyntöjen hinnat ovat reagoineet yhä varsin maltillisesti yhä koko markkinoilla, mutta kesä kaiken muuttaa voi. Palapelissä on toki monta liikkuvaa osaa, jotka makrotasolla ovat viime kädessä myös valtion tulevien & tuntemattomien kriisin hallintapäätöksistäkin kiinni.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että suuri joukko isojen projektien kehittäjiä joutuu tarkistamaan hintoja alemmas pitääkseen lainasalkkunsa hallinnassa tulevina kuukausina edes jotenkin. Tämä aiheuttanee lisää painetta vanhojen kotien myyjille uusien kotien m2-hinnoittelujen siirtyessä lähemmäksi vanhoja. Ts domino-efekti voi alkaa kiihtyä akselilla uudet vs vanhat kodit yhä voimakkaammin.

Koko Tallinnan markkina aloitti liikkeen alemmas noin 12 viikkoa sitten mikä nyt heijastuu eniten erityisesti halvimpiin kaupunginosiin hinnoitteluissa.

Uusia alueita nousussa polarisaatioon

Edellisessä vastaavassa markkinakatsauksessa näytimme miten neljä tärkeintä myyntialuetta on kehittynyt uusien ja vanhojen myyjien kesken osoittaen suuntaaa alemmas markkinoilla. Tällä kertaa voidaan myös nähdä miten kaksi muutakin keskisuurta myynnin aluetta on liittymässä mukaan tähän kehitykseen: Kristiine ja Haabersti.

Kasvavien m2-hinnan näkemyserojen kaksi suuraluetta

Kristiine:n näkemysero 924 €/m2 alkaa lähestyä tuhannen euron haamurajaa samalla kun Haabersti:sa se pysyy tässä hieman alempana 886 €/m2.

Tallinnan korkein näkemysero on olemassa yhä edelleenkin Pohja-Tallinna:n isolla alueella: yli 1000 €/m2.

Keskisuurten myyntialueiden liittyminen polarisaatioon kertoo mm yhä lisääntyvästä uusien kotien listauksista paikallisesti.

Eniten kannattavien tarjontaa syntyy Lasna- ja Mustamäelle

Kannattavien kotien markkinat hyödyttävät ostajaa ja sijoittajaa pandemian voimasta tulevina kuukausina yhä lisää. Kiinnostuneilla on nyt hyvä mahdollisuus tutustua tarjontaan sekä määrän että potentiaalisen suuremman edun & riskin näkökulmista.

Muuttuvissa viikkolistauksissa nousee oheinen kuvio toistuvasti esiin (klikkaa & suurenna kuvaa tarvittaessa).

Halvimpien alueiden (vasemmalla) kannattavat myynnit vs kalliimmat alueet (oikealla)

Sekä Lasna- että Mustamäen alueilla näkyy tässä uusien listausten määrä ylittävän kalliimpien Kesklinn ja Pohja-Tallinn alueiden tarjonnan.

Lisäksi, nähdään että ostajan edut jäävät pienemmiksi kuin kalleimmilla alueilla (ts aivan vasemmalla näkyy vähemmän ”vihreitä rahasäkkejä” ostajalle alueittain).

Kodin ostajalle on siis laajempi valikoima kannattavia koteja katettu pöydälle halvimmilla alueilla juuri lähiaikoina. Kalliimmilla alueilla voi taas löytyä yksittäisiä ”helmiä” todelliseen shokkihintaan, joiden potentiaali tuotosta on reilusti suurempi kun/jos pandemiasta toipuminen onkin nopeaa ts noudattaa sitä toivottua V-käyrää.

Ostajan etu / riski on siis suoraan sidottu kaupunginosan yleiseen kalleuteen.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain antaa mahdollisuuden ilmaiseksi seurata miten pandemian kriisi vaikuttaa markkinoilla hinnoittteluun. Voit seurata sekä kaupungosien trendejä, näkemyserojen kehitystä ja TOP-ALE -listauksia viikoittain. Myös kannattavien kotien automaattiset markkinat & seuranta ovat käytössäsi tilauspisteemme kautta.