Ensimmäinen asuntokaupan suuralue jo laskuun hinnoissaan laajalti


Pandemian moukaroidessa taloutta nyt jo rajusti alas nähdään nyt se 1. myynnin todellinen suuralue, jonka pyynnöt myyjillä sakkaavat laskuun. Lasnamäen halvin tärkeä kaupunginosa on nyt sitten vuoden 2009 kriisin pohjan ensimmäistä kertaa laskussa sen asuntotarjouksillaan tästä eteenpäin. Tämä on merkittävä käännekohta, jonka vaikutus COVID -epidemian jatkuessa ennallaan tullee vain syvenemään kohti vuoden 2021 vaihdetta lisää.

Uusien & vanhojen pyyntöjen ero kertoo oikeat riskit

Kodin myynnissä uudet asunnot hakeutuvat alemmas kohti vanhoja kun matalasuhdanne yhä jatkuu taloudessa selvästikin. Tämä tarkasti mitattava näkemysero on siis se kuilu, minkä verran uusien kehittäjien on maksimissaan tultava alas jos aikovat jatkaa bisnestä markkinoilla.

Kun suuret alueet laitetaan riskijärjestykseen tänään nähdään seuraavaa.

Uusien & vanhojen kotien näkemyserot m2-keskihinnoissa 10/2020

Suurin riski löytyy Pohja-Tallinn:sta, jota seuraa Lasnamäe. Kun viimeisenä on loogisesti juurikin kallein ja varakkain Kesklinn.

Näin ollen, lähitulevaisuudessa tullaan todennäköisesti näkemään seuraavana laskeva alueena Pohja-Tallinn, jota seuraisi – kriisin pidetessä – myös Mustamäe:n alue.

Potentiaalit jopa -40%…+60% luokkaa

Maksimipotentiaalit m2-tiputuksiin näille peilaten nykyisiin uusien kotien hintoihin ovat seuraavat:

  • Pohja-Tallinn, -1254 €/m2
  • Mustamäe, -715 €/m2

Kun nyt uusien kotien keskihinnat ovat 3288 €/m2 (Pohja-Tallinn) & 2418 €/m2 (Mustamäe), niin tarkoittaa tämä noin -38% ja -30% ”haircut”:ja edellisille vastaavasti. Tämä on se kaikkein pahin riskiskenaario markkinoille COVID -kriisin pitkittyessä jo liikaa aivan uusille myymättömille kodeille.

Varakkaimman Kesklinn:n myyjät liikkuvat vasta viimeisenä alemmille tasoille massoina kriisin edessä kuten kävi jo finanssikriisin 2007 – 2009 kuluessa & todennäköisesti myös kaikkein vähiten nytkin.

Toisaalta, jos pandemia alkaa kääntyä jyrkästi yllättäen paremmaksi voi riski kääntyä vastaavassa suhteessa voitoksi vahojen kotien hyväksi: vanhojen yksittäisten myyjien kodit kun ovat olleet jo suurimmassa paineessa keväästä ja antaneet jo periksi reilusti keskustan ulkopuolella. Niillä on siis potentiaali ponkaista ylemmäs helpommin.

Nykyisillä vanhojen m2-keskihinnoilla voittajia ovat tällöin Pohja-Tallinn (ts 2034 €/m2) ja Lasnamäe (1595 €/m2): +62% ja +47%. Kesklinn:lla on merkittävästi pienempi & heikoin potentiaali kiriä vanhoja koteja enää kalliimmaksi: vain +29%.

Tullakseen kilpailukykyisiksi uuden kodin on vielä tiputtava hinnoissaan omalla alueellaan lähes vanhojen kotien tasoille pandemian vielä tästä pidentyessä.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain auttaa näkemään ilmaiseksi ja vapaasti sen miten pandemian vaikutus muuttaa isossa kuvassa asuntomarkkinoiden koko tilaa Tallinnassa lähitulevaisuuden trendeinä. Myös nuo näkemyserot uusien & vanhojen kotien kesken ovat saatavilla nopeasti esiin.