Näin asuntomarkkina kärsi koronan ja toipui siitä


Kotien asuntomarkkina kärsi koronasta kovaa viime keväänä vaan ei enää Tallinnassa. Tahti on nyt keväällä 2021 ollut taas kuumaa kuukaudesta toiseen. Tässä artikkelissa käydään läpi koko kehitys juuri ennen koronaa ja siitä tähän hetkeen m2-hintojen ja kauppojen valossa.

Se säikähdys keväällä 2020

Isossa kuvassa Tallinnan markkina on tikittänyt yläviistoon aina finanssikriisin 2009 romahduksesta asti tasaisesti nykyhetkeen.

Toteutumien hinnat (punainen nuoli & vasen asteikko) sekä kauppamäärät (vihreä nouoli & oikea asteikko) ovat nousseet samassa tahdissa >>

Keskihinnat ovat nykyään jopa lähes noin 3x kasvaneet finanssikriisin pohjilta 7/2009 (ts 729 €/m2 -> 2021 €/m2 tänään vrt punainen nuoli) kaupungin toteutuneissa kaupoissa.

Myös kauppamäärät ovat olleet nousussa (alempi nuoli), poikkeuksena tästä on jyrkästi v2020 alku (kapea vihreä pystykaista) kun koronan pandemia räjähti esiin ja tietoon.

Kauppamäärien sakkaus koronan alkaessa (ylempi kuva) vs myyjien pyyntöjen kehitys markkinoilla (alempi kuva) >>

Kauppamäärät sakkasivat jyrkästi helmi- / huhtikuuhun kunnes luottamus alkoi palautua entiselleen heinäkuun noin 7/2020 tienoilla. Keskihinnat eivät kuitenkaan laskeneet tästä huolimatta mitenkään paljon yleisesti.

Elettiinhän nyt vuonna 2020 aikaa kun pandemia oli käytännössä kesän ajan poissa sammuksissa Suomesta sekä Virosta joten tilanne oli jo siis hyvä.

Myyjien käytös markkinoilla aloittikin taas uuden hintarallin selvästi heti kun tilanne oli nollattu kuten alempi kuva hyvin näyttää. Pyynnöt ovat yhä nousseet siis noin +200 €/m2 keskimäärin viime syksystä huolimatta koronan jatkumisesta ympärillä.

Pandemia palautui – pelko ei

Kun tämä koronan 2. aalto iski rajusti syksyllä 2020 esiin taas, tilanne markkinoilla oli olennaisesti erilainen kuin kevään shokkia kohdatessa ts mitään merkittävämpää paniikkia ei enää syntynyt.

Uutta nostetta tukivat jo uutiset rokotteen saapumisesta ennen vuoden vaihdetta kuten sitten kävikin – onneksemme.

Virossa koettiin suurta stressiä vielä aivan vuoden 2021 alussa tammi- / helmikuussa sairaalapaikkojen täyttyessä maksimiinsa ja koronan esiintyvyyden liikkuessa jo 20% vuorokauden testatuista ja näin myös markkinat reagoivat.

Alkuvuoden stressi koronasta kesti sen kaksi kuukautta >>

Stressi erottui enää pikku notkahduksena tammi- & helmikuussa asuntokauppojen määrissä, mutta ei voi sanoa että mitään viime kevään kaltaista paniikkia olisi enää edes ilmassa. Pari viime kuukautta meno on taas ollut ns ”business as usual”.

Kaikki suuralueet ”kyydissä mukana”

Asuntojen myyntejä vahvimmin johtavat isoimmat alueet näyttävät nekin kaikki toipuneen koronasta hyvin vahvasti.

Kesklinn:ssa koronan tiputus kesti kuusi kuukautta >>
Pohja-Tallinnassa kriisin kesto oli 7 kuukautta ja tiputus syvempää kuin muualla >>
Lasnamäellä korona laumautti sen reilut kuusi kuukautta kauppoja >>
Mustamäellä korona vaikuttu vain kolmena kuukautena merkittävämmin >>

Tallinnan halvemmilla alueilla koronan vaikutus oli pienin ja näistä Mustamäe selvisi kaikkein pienemmillä tiputuksilla kaupoissaan kaiken kaikkiaan kuten sen hajanaisista kaupan tippumisista näkyy.

Merkittävin toipuminen alkoi kaikilla näillä alueilla lokakuusta kohti v 2020 loppua.

Loppu hyvin – kaikki hyvin

Talouden paikallinen tahmeus ja massatyöttömyyden kasvu eivät näytä siis juurikaan hidastavan asuntokaupan tahtia tänään mikä kertoo siitä, että markkinoilla liikkuvat ylempi keskiluokka sekä insituutionaaliset sijoittajat, joiden ostovoima ei vähästä lannistu.

Uusia rakennusprojekteja syntyy taas kuin ”sieniä sateella” kun kehittäjien luottamus on taas selvästi huipussaan pandemiaa edeltävään tyyliin. Tämä näkyy nyt mm uusien myymättömien talojen määrän kasvuna markkinoilla vuodelle 2022.

Kokonaisuutena Tallinnan markkina näyttäisi parantuneen jo täysin koronastaan ja uskoo taas tulevaan vahvasti.

Se seuraava iso etappi on seurata miten suuria muutoksia asuntomarkkinoille aiheutuu kun valtion yhä jatketut palkkatuet työntekijöille loppuvat ja miten paljon perheitä ilmestyy kotien myyntilaidalle sen myötä. Ainakin 5/2021 loppuun asti nämä kriisiavut työssä käyville vielä jatkuvat edelleen.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain tarjoaa suuren joukon tämänkin artikkelin kaltaisia hyviä graafeja ja mittareita seurata asuntomarkkinan suhdanteita tarkasti. Näiden mainittujen toteutuneiden m2-keskihintojen arvot sekä kauppamäärät ovat kk-tasolla saatavilla palvelun tilaajille aina edelliseen kuukauteen asti.